Ensimmäinen herätys muutokseen tuli jättäessäni tupakoinnin noin 15 vuotta sitten. Silloin ostin ensimmäisen sykemittarini ja pyysin ensimmäisen PT:n avukseni. PT oli onnekseni maalaisjärkinen ja alkoi liikuttaa minua 20 minuuttia kerrallaan. Lihaskuntoa veivasin suljettujen ovien takana kotikonstein. Tupakka jäi ja rapakunto kohosi. Paino putosi ja keho sai uusia muotoja. Mieliala kohosi. Noin vuoden kuluttua uskaltauduin kuntosalille! Wohoo! Olin niin sporttia, että!
Ilo ei ollut pitkäaikainen. Työkiireiden lisääntyessä treeni-into hyytyi ja pastaa alkoi taas mennä kukkuraisia lautasellisia. Olin väsynyt ja huono ruokavalio väsytti lisää. Suklaata tai leivonnaisia kului päivittäin yrittäessäni pitää jonkinlaista – hetkellistä – vireyttä yllä. Koska olin tunnollinen, yritin treenata salilla, mutta pari treeniä viikossa ei riittänyt pitämään kuntoa ylhäällä ja painoa alhaalla. Luulen, että salitreenit sen sijaan vain nostivat fyysistä stressiä, ja henkistäkin, koska liikuin todennäköisesti vain siksi, koska piti. Lihoin taas.
Seuraava oljenkorsi oli kuntokeskuksen painonpudotusryhmä, jossa syötiin ateriankorvikkeita. Kyseessä oli ENE-dieetti ja vajosin 10 viikoksi ketoosiin. Haisin, mutta euforiaa ei tullut eikä nälkäkään ihan kokonaan hävinnyt. En myöskään juurikaan jaksanut treenata dieetin aikana, vaikka ketoosin kehutaan buustaavan suorastaan maagisiin suorituksiin. 10 viikkoa n. 600 päiväkalorilla kadottivat elopainostani 18 kiloa. Hyvä tulos ja olin innoissani vaatevarastoja päivittäessäni. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen: jo kuukauden kuluttua dieetin päättymisestä pistelin kaksin käsin napaani sokeroituja manteleita. Nälkävelka oli suunnaton, elimistön hiilihydraattivarastot typötyhjät ja paino nousi (tietysti) jokaisesta suupalasta.
Vuosien mittaan menetin toivoni ja kokosin sen taas useita kertoja. Lyhyellä tähtäimellä onnistuneet ja pitkällä tähtäimellä epäonnistuneet kuurit seurasivat toisiaan. Mihinkään ihan täysin hömppään en kuitenkaan koskaan sortunut. Kaalikeittokuureja ja paastoakin kokeilin jo parikymppisenä. Aikuisempana olen yrittänyt olla edes jollain tavalla järkevä. Olen ymmärtänyt, että vain pysyviksi jäävät muutokset voivat tuoda pysyviä tuloksia. En vain osannut viedä tätä ajatusta käytäntöön.
Lopulta päätin unohtaa laihduttamisen kokonaan ja keskittyä hyvinvointini lisäämiseen. Aloin oivaltaa, että väsymys ja stressi ovat isoimmat haasteeni ja ne ovat merkittävin este hyvinvoinnilleni. Pohdin stressin syitä, pohdin järkevän tekemisen määrää, pohdin ihmissuhteitani ja työpaikkojani. Aloitin elämäntaidonvalmennuksen, ensin yksilövalmennuksena ja lopulta ryhmävalmennuksena. Olin epäluuloinen, pidin koko touhua vähän hörhöilynä. Löysin kuitenkin elämästäni useita asioita, jotka eivät olleet sillä tolalla, jolla olisin niiden halunnut olevan. Oli paljon asioita, joita oli elämässäni velvollisuudesta eikä siksi, että halusin. Sain työkaluja, joilla korostaa hyviä asioita elämässäni. Sain ymmärryksen, että olen arvokas ja vaalimisen arvoinen ihan ilman jatkuvaa ”yrittämistäkin”. Sen sijaan, että olisin tavoitellut kymmeniä asioita yhtä aikaa, opin fokusoimaan ja priorisoimaan. Mutta kaiken tämän ymmärsin vasta paljon, paljon myöhemmin!’
