Kauniita unia

Riittävän unen merkityksestä painonhallinnalle, stressinhallinnalle ja ylipäätään hyvinvoinnille on tiedetty jo pitkään. Liian vähäinen yöuni saa ruokahalua säätelevien hormonien erityksen sekaisin: kylläisyyshormonia erittyy liian vähän ja nälkähormonia liian paljon. Univajeinen syö enemmän ja todennäköisesti myös epäterveellisemmin, koska univaje haittaa myös kognitiivista suorituskykyä ja sitä myöten päätöksentekokykyä. Siksi suuhun sujahtaa helposti viineri tai suklaapatukka jonkun ravitsevamman vaihtoehdon sijaan.

Hektisessä ja ärsykkeitä täynnä olevassa maailmassamme kukaan ei ole täysin turvassa unta häiritseviltä tekijöiltä. Kiire, stressi ja huolet lienevät univaikeuksien tunnetuimmat syyt, mutta huonounisutta aiheuttavat myös ylipaino, kahvi, alkoholi sekä huono ruokavalio. Tiedossa on se, että alylaitteet sekä televisio tulisi sulkea jo jonkin aikaa ennen nukkumaanmenoa, ettei laitteista tulviva sisältö tai älylaiteiden sininen valo häiritse nukahtamista.

Osa univaikeuksien syistä sekä vaikea unettomuus vaatii lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen konsultointia. Tilapäiseen huonounisuuteen tai liian vähiin jääviin yöuniin voi kuitenkin yrittää vaikuttaa myös itse terveellisen ravinnon, liikunnan sekä stressinhallinnan keinoin. Tasainen ruokailurytmi, terveellinen ravinto ja riittävä liikunta edistävät yleisen terveyden lisäksi myös hyvää unta. Stressin-, mielen- ja tunteiden hallintaa opettelemalla voi saada valveilla pitävät huolet karkotettua unia häiritsemästä.

Omat uneni ovat viime viikkoina jääneet toistuvasti vajaaksi. Innostun helposti, mikä johtaa ylikierroksiin ja vaikeuttaa unen saantia iltaisin. Rakastan kahvia, mutta jälleen kerran olen todennut yöunien karkaavan, jos juon sitä liian myöhään. Lisäksi väsyneenä keskittymisharjoitukset jäävät tekemättä ja kun liikuntakin on jäänyt vähiin erilaisten vaivojen vuoksi, on unihiekkaa riittänyt minulle liian vähän.

Viime yönä lopulta nukuin lähes kellon ympäri. Uskon sen olevan seurausta siitä, että toisiaan seuranneiden pikku vaivojen jälkeen sain lopulta kiinni itselleni ominaisesta treenirytmistä ja ulkoilusta. Hienosäädin ravitsemusta ja kiireen keskellä oikein erityisesti vaalin sitä, ettei mieli lähde hokemaan kiire-puhetta ja keskityin olemaan tyyni.

Tänään, noiden maksiunien jälkeen, olen tehnyt viikkojen edestä kotitöitä, harrastanut ja ennenkaikkea nauttinut reippaasta päivästä. Ja arvaa mitä: nukkunut päiväunet! Hyvin nukkuneena tuntuu kaikki olevan mahdollista.