Yhteenveto

Oikolukijan huom! Tähän alkuun osa edellisistä jutuista puuttuvista pilkuista: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Netistä löydettyjen juttujen mukaan oli melko pahat aavistukset matkasta ja sen kohteesta. Löytyi kaikenlaista, osittain jopa vainoharhaista juttua mm. siitä, että kaikki on pelkkää teatteria. Siihen peilaten matka oli todella positiivinen kokemus.

Pohjois-Korean retoriikka on lennokasta ja matkan lähestyessä myös muut valtiot tuntuivat koventavan sanojaan. Mutta sekin lienee normaalia kun on kyse Pohjois-Koreasta. Myös perillä kohteissa aika ajoin puhuttiin ydinaseen käytöstä ihan jokapäiväisenä toimenpiteenä puolustuskäytössä.

Jo etukäteen oli selvää, että liikkuminen on rajoitettua. Eli yksikseen ei saanut ryhmän luota kovin etäs haahuilla. Tämän suhteen meidän ryhmällä ei ollut ongelmia. Mutta ”normaalista” turistimatkasta tämä poikkesi siinä, ettei kaupungille voinut lähteä vapaasti kävelemään ja toisaalta paikalliset eivät lähestyneet jutellakseen. Myöskään kerjäläisiä ei ollut ja kaikki paikat olivat erittäin siistejä.

Ruoka oli monipuolista, vaikkakin tarjoilutapa oli alkuun vähän hämärä. Ei aina oikein tiennyt joko pöydässä on tarpeeksi kuppeja, jotta voi aloittaa. Yleensä niitä tuli vielä pitkän aikaa sen jälkeen kun oli aloitettu. Kimchi oli myös – riittävän pieninä annoksina – maittavaa.

Kun ruuat kuuluivat matkapakettiin, niin oikeastaan ainoa rahareikä olikin olut ;o), mikä olikin maittavaa ja melko edullista. Hotellin baarissa tuoppi hotellin mikropanimon olutta maksoi 1,5 euroa. Hotellin kaupassa 0,640 l pullon sai puolella eurolla. Valkoviiniä ei paljon ollut saatavilla ja punaviinikin myytiin vain pulloittain.

Liikenne Pjongjangissa oli ajoittain vilkasta, mutta päivällä ei turistikohteiden ympärillä ollut mitään ruuhkia. Jalankulkija on aina altavastaaja (myös suojatiellä) ja kerrankin tietä ylittäessäni kuulin selvästi kun lähestyvä auto oikein kiihdytti, jotten kerkiä tien yli. Lauantaina oli metro kiinni, joten busseille oli pitkät jonot. Bussit oli myös hyvin täynnä. Aamubussit oli myös muulloin täynnä.
 

Teiden kunto oli oikestaan ainoa ”pettymys”. Maakuntamatkalla myös moottoritiet oli melko huonossa kunnossa. Osittain johtuu varmaan siitä, että alunperinkään ei pinta ole ollut priimaa (varmaankin Suomesta tuttu asfalttikartelli ollut asialla?). Lisäksi jopa mooottoriteitä paikataan käsin kuoppa kerrallaan, joten ei siitä kovin tasaista jälkeä synny. Joten siltä osin meno on kuin Heinola-Lahti moottoritiellä.

Maaseudulla käsityö oli kunniassaan ja näytti siltä, että paikoin isojakin viljelyksiä kasteltiin kantovedellä. Samoin härät olivat yleisiä työkoneita, mutta kyllä reitin varrella traktoreitakin näkyi.

Maasta poistuminen oli myös joustavaa eikä etukäteispelotteiden mukaisesti kameraa ja/tai kuvia tutkittu. Otin matkalla n. 1100 kuvaa, joten olisihan niissä ollut vähän katselemista myös tullimiehelle. Myöskään puhelimen mukanaoloa ei tarkistettu.

Kaiken kaikkiaan matka oli onnistunut, josta kiitokset myös matkanjohtajalle ja ryhmälle.

Näkemiin.
안녕히 가십시오/계십시오. (annyeonghi gasipsio/gyesipsio)