3. päivä (Kaesong – Panmunjom – Pjongjang)

Aamupalan jälkeen muutama kuva hotellista:

sitten taas ajoissa liikkeelle (8.30). Lyhyt kävely Kaesongin kadulla Namdaemun (Kaesong)-portin luo. Portti rakennettiin 1391-1393.

Siitä sitten autolla Koryo Museoon, joka sijaitsee Songgyungwan-alueella, joka on alunperin rakennettu 1089 ja palon (1592) jälkeen jälleenrakennus aloitettiin 1602.

Museossa oli esillä mm. vanha orjahinnasto.

Sen jälkeen tutustuttiin vanhaan Sonjuk-siltaan (Sonjuk Bridge), joka on rakennettu 1290 ja tarinan mukaan ”kungfutselaisen tutkija ja valtiomies Jeong Mong-ju murhattiin” tällä sillalla. Siltakin on Unescon perintäkohde.

Seuraava kohde olikin raja ja DMZ-vyöhyke. Täällä käytiin ensin Korean sodan aseleponeuvottelupöydän ääressä. Aseleponeuvotteluja käytiin 10.6.1951 –
10.7.1953, välillä oli katkoksisa neuvotteluissa. Sen jälkeen katsottiin paikka, missä aseleposopimus allekirjoitettiin 27.7.1953. Etelä-Korea ei ole tätä sopimusta allekirjoittanut, mutta on ilmoittanut noudattavansa sitä. Joten virallisesti Pohjois- ja Etelä-Korea ovat sodassa keskenään.

Kävelymatkalla rajalle oli vielä muistomerkki, johon on kopioitu Kim Il Sungin viimeinen allekirjoitus. Hän allekirjoitti pari tuntia ennen kuolemaansa ”kymmenen kohdan ohjelmansa Koreoiden riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen puolesta” ja tämä allekirjoitus on kopioitu tähän muistomerkkiin.

Rajalla on Panmunjom, jossa on Joint Security Area (JSA), jossa on rakennuksia, jotka sijaitsevat siten, että raja kulkee niitten keskeltä. Näissä rakennuksissa on käyty periaatteessa kaikki viralliset neuvottelut Koreoiden välillä aseleposopimuksen jälkeen 1953. Mekin päästiin siis käymään Etelä-Korean puolella.

Pohjois-Korean armeijan kenraali kertoi päivän tilanteesta ja totesi mm. virallisen linjan mukaisesti, että Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinasetta mikäli heitä vastaan hyökätään. Samaa olivat jo aikaisemmin kertoneet mm. oppaat ja myöhemminkin siitä kuultiin.

Ryhmäkuvakin otettiin:

Rajan jälkeen käytiin Kaesongissa lounaalla. Lounaalla oli perinteiden kattaus.

Lounaan jälkeen ravistava ajomatka Pjongjangiin. Pysähdys sillä samalla moottoritien levähdyspaikalla kuin tullessa. Kaupungissa pysähdyttiin Koreoiden yhdistämisen muistomerkille Yhdistymisen riemukaarelle (Arch of Reunification).

Päivän viimeinen kohde oli Mangyongdae Children’s Palace, paikka jossa lapset ja nuoret voivat käydä harrastamassa, opiskelemassa ja sivistämässä itseään.

Illallinen kaupungilla ja hotellille klo 20 nurkilla.

Päivän reitti: