Saapuminen

Lähdimme Helsingistä aikataulun mukaan 18:20 Finnairin lennolla AY51. 7,5 tunnin lennon jälkeen olimme Pekingissä 6:55 (Kiinan aika +8 UTC). Aikaa jatkolennolle oli viitisen tuntia, mikä olikin tarpeen, sillä jonottamiseen ja terminaalien välillä siirtymiseen meni kolmisen tuntia.

Lento JS152 lähti Pohjois-Koreaan 13:25 ja oli perillä 15:55 (Pohjois-Korean aika +8,5 UTC).

Finnairin lennolla en nukkunut, mutta jatkolento joutui puolisen tuntia odottamaan lähtölupaa ja sen ajan nukuin sikeästi.

Kentällä tavattiin muitakin suomalaisia eli Pohjois-Koreassa asuva suomalaisperhe. Perheen isä toimii suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin maakoordinaattori ja he ovat asuneet puolisen vuotta Pohjois-Koreassa.

Pohjois-Korean tullissa ensimmäisenä piti antaa puhelin tarkastettavaksi (tutkittiin päällisin puolin) ja matkatavarat läpivalaistiin. Kysyttiin kuinka monta kirjaa oli mukana (3) ja ne otettiin pois. Mukanani oli kirjahyllystä otettuna 3 kirjaa Aapelin pakinoita 1960-luvun taitteesta. Matkatavaroissani herätti myös ihmetystä taittoveitsi, joka minulla tuppaa olemaan mukana matkoilla. Sain pitää sen, kun esitin kuinka tarvitsen sitä metrilaastarin leikkaamiseen (kun ei saksiakaan ollut).

Lentäkentältä sitten hotellille ja parin tunnin huilin jälkeen lähdettiin illalliselle.

Hotellimme oli toinen Pjongjangissa olevista turistihotelleista (Yanggakdo). Siinä on 47 kerrosta ja (kertoman mukaan) 1001 huonetta. Koko aikana meidän lisäksi näin hotellilla 2-3 muuta turistiryhmää, joten laskeskeltiin, että turisteja oli korkeintaan 30-40. Enkä aulabaarissa koskaan nähnytkään kuin meidän porukkaa. Palvelut kuitenkin pelasi kaiken aikaa.