Pohjois-Korea alustus

Kuten aikaisemmin mainitsin, lähdin matkalle melko pikaisella päätöksellä. Minulla ei ollut ennen matkan varaamista juurikaan täsmätietoa Pohjois-Koreasta, mitä nyt lehdistä oli sattunut silmään.

Tämän blogin Pohjois-Korea jutut eivät ole niinkään kokemuksia, vaan sisältävät havaintoja matkalta.

Matkan varaamisen jälkeen sitten etsin netistä juttuja ja niistä tuli melko ”vainoharhainen olo”. Jutuissa kerrottiin mm. että kaikki mitä tuolla näkee on näytelmää, ruoka on huonoa ja kylmää, valokuvat tarkastetaan ja niitä poistetaan jne.

Hesaristakin löytyy vuosien varrelta mitä hurjempia juttua (ainakin otsikkotasolla), joista tässä muutama linkki (jutut suurimmaksi osaksi HS:n maksumuurin takana, mutta otsikoistahan me ollaankin kiinnostuneita):
Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita
Pohjois-Korea teloitti viisi virkamiestä ilmatorjunta-aseilla
Ministeri teloitettiin ilmatorjunta-aseella Pohjois-Koreassa
Pohjois-Korean ”lelulennokit” tarkkailevat Soulia
Maahan pudonnut sotilaslennokki paljastui vessan oveksi
Pohjois-Korean kaikkien miesten pitää nyt leikata hiuksensa Kim Jong-unin malliin (myöhemmin: Väite Pohjois-Korean hiustyylipakosta herättää epäilyksiä)
jne…

Etsimällä löytää kyllä positiivisiakin uutisia:
Pohjois-Korea kehitti ”krapulattoman viinan”

Ja mielestäni tämän jutun ”viisaus” kannattaa pitää mielessä kaikissa (varsinkin netti-)uutisissa (koski ne mitä tahansa asiaa) :
Uskomattomia tarinoita Pohjois-Koreasta

Lomamatkalla on hyväksi, ettei liikaa mieti asioita, vaan ottaa vastaan mitä tuleman pitää ja siinä mielessä matka oli oikein onnistunut. Ainoa todelllinen ”pettymys” oli kahden päivän Kaesong-retken siirtymäosiot, sillä auton jousitus ja maantiet eivät oikein olleet synkassa. Epävirallinen ohjeistus oli, ettei liikkuvasta autosta saisi kuvata, mutta siitä ei – auton pomppimisen vuoksi – ollut juurikaan pelkoa ;o).

Eli sitten niitä havaintoja matkasta. Jutuissa olevat linkit saattavat sisältää lisätietoa kohteesta.