Pohjois-Korea alustus

Kuten aikaisemmin mainitsin, lähdin matkalle melko pikaisella päätöksellä. Minulla ei ollut ennen matkan varaamista juurikaan täsmätietoa Pohjois-Koreasta, mitä nyt lehdistä oli sattunut silmään.

Tämän blogin Pohjois-Korea jutut eivät ole niinkään kokemuksia, vaan sisältävät havaintoja matkalta.

Matkan varaamisen jälkeen sitten etsin netistä juttuja ja niistä tuli melko ”vainoharhainen olo”. Jutuissa kerrottiin mm. että kaikki mitä tuolla näkee on näytelmää, ruoka on huonoa ja kylmää, valokuvat tarkastetaan ja niitä poistetaan jne.

Hesaristakin löytyy vuosien varrelta mitä hurjempia juttua (ainakin otsikkotasolla), joista tässä muutama linkki (jutut suurimmaksi osaksi HS:n maksumuurin takana, mutta otsikoistahan me ollaankin kiinnostuneita):
Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita
Pohjois-Korea teloitti viisi virkamiestä ilmatorjunta-aseilla
Ministeri teloitettiin ilmatorjunta-aseella Pohjois-Koreassa
Pohjois-Korean ”lelulennokit” tarkkailevat Soulia
Maahan pudonnut sotilaslennokki paljastui vessan oveksi
Pohjois-Korean kaikkien miesten pitää nyt leikata hiuksensa Kim Jong-unin malliin (myöhemmin: Väite Pohjois-Korean hiustyylipakosta herättää epäilyksiä)
jne…

Etsimällä löytää kyllä positiivisiakin uutisia:
Pohjois-Korea kehitti ”krapulattoman viinan”

Ja mielestäni tämän jutun ”viisaus” kannattaa pitää mielessä kaikissa (varsinkin netti-)uutisissa (koski ne mitä tahansa asiaa) :
Uskomattomia tarinoita Pohjois-Koreasta

Lomamatkalla on hyväksi, ettei liikaa mieti asioita, vaan ottaa vastaan mitä tuleman pitää ja siinä mielessä matka oli oikein onnistunut. Ainoa todelllinen ”pettymys” oli kahden päivän Kaesong-retken siirtymäosiot, sillä auton jousitus ja maantiet eivät oikein olleet synkassa. Epävirallinen ohjeistus oli, ettei liikkuvasta autosta saisi kuvata, mutta siitä ei – auton pomppimisen vuoksi – ollut juurikaan pelkoa ;o).

Eli sitten niitä havaintoja matkasta. Jutuissa olevat linkit saattavat sisältää lisätietoa kohteesta.

Saapuminen

Lähdimme Helsingistä aikataulun mukaan 18:20 Finnairin lennolla AY51. 7,5 tunnin lennon jälkeen olimme Pekingissä 6:55 (Kiinan aika +8 UTC). Aikaa jatkolennolle oli viitisen tuntia, mikä olikin tarpeen, sillä jonottamiseen ja terminaalien välillä siirtymiseen meni kolmisen tuntia.

Lento JS152 lähti Pohjois-Koreaan 13:25 ja oli perillä 15:55 (Pohjois-Korean aika +8,5 UTC).

Finnairin lennolla en nukkunut, mutta jatkolento joutui puolisen tuntia odottamaan lähtölupaa ja sen ajan nukuin sikeästi.

Kentällä tavattiin muitakin suomalaisia eli Pohjois-Koreassa asuva suomalaisperhe. Perheen isä toimii suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin maakoordinaattori ja he ovat asuneet puolisen vuotta Pohjois-Koreassa.

Pohjois-Korean tullissa ensimmäisenä piti antaa puhelin tarkastettavaksi (tutkittiin päällisin puolin) ja matkatavarat läpivalaistiin. Kysyttiin kuinka monta kirjaa oli mukana (3) ja ne otettiin pois. Mukanani oli kirjahyllystä otettuna 3 kirjaa Aapelin pakinoita 1960-luvun taitteesta. Matkatavaroissani herätti myös ihmetystä taittoveitsi, joka minulla tuppaa olemaan mukana matkoilla. Sain pitää sen, kun esitin kuinka tarvitsen sitä metrilaastarin leikkaamiseen (kun ei saksiakaan ollut).

Lentäkentältä sitten hotellille ja parin tunnin huilin jälkeen lähdettiin illalliselle.

Hotellimme oli toinen Pjongjangissa olevista turistihotelleista (Yanggakdo). Siinä on 47 kerrosta ja (kertoman mukaan) 1001 huonetta. Koko aikana meidän lisäksi näin hotellilla 2-3 muuta turistiryhmää, joten laskeskeltiin, että turisteja oli korkeintaan 30-40. Enkä aulabaarissa koskaan nähnytkään kuin meidän porukkaa. Palvelut kuitenkin pelasi kaiken aikaa.

1. päivä (Pjongjang)

Aamulla lähdettiin sitten kaupunkikierrokselle. Kohteemme:
1. Suihkulähteet (Mansudae Fountain Park)

2. Taedongmun, jossa on Taedong Gate eli kaupungin itäinen portti, Ryongwang Pavilion ja Pyongyang Bell.

3. Kävelleen siirryttin ja pikaisesti käytiin kansainvälisessä kirjakaupassa (Foreign Language Bookstore), jossa oli mm. suurten johtajien kirjoja eri kielillä. Kuvassa kuitenkin jäätelökioski.

4. Kirjakaupasta käveltiin Kim Il Sung -aukiolle, joka on suuri, 1957 rakennettu aukio ja siellä pidetään suuria paraateja. Nyt siellä oli menossa koululaisten harjoitukset, johonkin tulevaan tapahtumaan. Taustalla näkyy ”Grand People’s Study House”.

5. Riemukaari (Arch of Triumph), joka rakennettin Japanin vallasta (1925-1945) vapautumisen muistoksi 1982 ja vihittiin käyttöön Kim Il Sungin 70-vuotispäivänä.

6. Moranbong Park on riemukaaren lähellä oleva puisto (tai toisen tulkinnan mukaan riemukaari on osa puistoa).

7. Lounas lähellä Koryo-hotellia.
8. Käytiin tutustumassa Pjongjangin toiseen turistihotelliin (Pyongyang Koryo Hotel). Baarissa oli saatavilla jopa espressoa (7€ kuppi).

9. Koryo-hotellin vieressä oli sitten seuraava tutustumiskohde eli postimerkkimuseo. Täällä oli myös melko iso matkamuistomyymälä, josta sai mm. julisteita ja taisi joku ostaa T-paidankin.

10. Juche-torni eli Juche Tower on vaikuttava 170 metrinen kivitorni ja se(kin) on rakennettu Kim Il Sungin 70-vuotispäiväksi. Torni on nimetty Kim Il Sungin kehittämään Juche-aatteen mukaan. Tornin seinässä on 82 muistolaattaa eri maiden Juche-opintopiireiltä. Mukana on hyvin edustettuna myös Suomi (n. 10 laattaa). Tornista oli hyvät näkymät kaupungille. Tornin juurella on patsas, jossa on kolme ihmistä kantaen Korean työväenpuolueen tunnuksia (vasara, sirppi ja kirjoituspensseli).

11. Käväistiin keilahallissa

12. Korean työväenpuolueen perustamisen muistomerkki (Monument to Party Founding), joka valmistui 10.10.1995 puolueen 50-vuotispäivänä. Siinäkin on vahvasti esillä puolueen tunnukset.

13. Hotellille lepäämään ja illalla sitten vielä syömään.

2. päivä (Nampo – Sincho – Kaesong)

2. päivä aloitettiinkin ajoissa eli jo ennen kahdeksaa liikkeelle. Nampon pato oli ylitettävä ennen kymmentä, koska niitä aikoja siellä avattaisiin portit laivoille.

Ajoimme siis ensin Nampon lähellä sijaitsevalle Länsimeren padolle (Nampho Dam or West Sea Dam). Pato on rakennettu 1981-1986 Taedong-joen suistolle säätelemään vuorovesivaihtelua (korkeimmillaan 7m). Samalla on saatu uutta viljelymaata ja makeanveden allas. Katsoimme siellä padon rakentamisesta kertovan videon.

Seuraavaksi suunnistimme ”vuorten yli” ja kävimme Woljong Temple buddhalaistemppelissä.

Retkilounas sen jälkeen kauniilla paikalla.

Sitten suunnattiin viljelysmaiden läpi Sinchon lähellä olevaan amerikkalaisten tekemän joukkomurhan museolle (Sinchon Museum of American War Atrocities).
Paikalla on kaksi hautaa, joihin kerrotaan toiseen haudatun 200 lapsen ja toiseen 145 äidin ruumiit. Amerikkalaiset olivat sulkeneet nämä kahteen parakkiin, kaatanut sinne bensaa ja sytyttänyt tuleen. Tarinaa oli vahvistamassa yksi kolmesta tästä selviytyneestä lapsesta.

Museo on aikaisemmin ollut muutaman kilometrin päässä haudoista, mutta 26.7.2015 avattiin uusi rakennus hautojen yhteyteen.

Museossa on melko yksityiskohtaisin kuvin kuvattu amerikkalaisten raakuuksia Korean sodan aikana vuonna 1950.  Suuria osia Pohjois-Koreasta oli amerikkalaisten johtaman liittoutuman valloittamina 17.10. – 7.12.1950. Katso myös Sinchon Massacre.

Matkaa jatkettiin kohti Kaesongia. Moottoritien taukopaikalla pysähdyttiin oluelle

ja sen jälkeen kohti kuningas Kongminin hautaa (Tomb of King Kongmin). Kongmin oli Koryo-dynastian 31. kuningas. Hänen hautansa on Unescon maailmanperintökohde. Toiseen hautaan on haudattu hänen vaimonsa.

Sitten vihdoin Kaesongiin ja perinteiseen Korealaiseen hotelliin (Kaesong Folk Hotel), jossa syötiin illallinen.

Hotellissa nukuttiin lattialla olevalla patjalla ja lämmitys hoidettiin lattian alla kiertävällä kuumalla ilmalla. Osassa huoneista oli jo nykytekniikka eli ilmalämpöpumput hoitivat lämmityksen.

Illallisen jälkeen vielä yömyssynä olut.

Päivän reitti:

3. päivä (Kaesong – Panmunjom – Pjongjang)

Aamupalan jälkeen muutama kuva hotellista:

sitten taas ajoissa liikkeelle (8.30). Lyhyt kävely Kaesongin kadulla Namdaemun (Kaesong)-portin luo. Portti rakennettiin 1391-1393.

Siitä sitten autolla Koryo Museoon, joka sijaitsee Songgyungwan-alueella, joka on alunperin rakennettu 1089 ja palon (1592) jälkeen jälleenrakennus aloitettiin 1602.

Museossa oli esillä mm. vanha orjahinnasto.

Sen jälkeen tutustuttiin vanhaan Sonjuk-siltaan (Sonjuk Bridge), joka on rakennettu 1290 ja tarinan mukaan ”kungfutselaisen tutkija ja valtiomies Jeong Mong-ju murhattiin” tällä sillalla. Siltakin on Unescon perintäkohde.

Seuraava kohde olikin raja ja DMZ-vyöhyke. Täällä käytiin ensin Korean sodan aseleponeuvottelupöydän ääressä. Aseleponeuvotteluja käytiin 10.6.1951 –
10.7.1953, välillä oli katkoksisa neuvotteluissa. Sen jälkeen katsottiin paikka, missä aseleposopimus allekirjoitettiin 27.7.1953. Etelä-Korea ei ole tätä sopimusta allekirjoittanut, mutta on ilmoittanut noudattavansa sitä. Joten virallisesti Pohjois- ja Etelä-Korea ovat sodassa keskenään.

Kävelymatkalla rajalle oli vielä muistomerkki, johon on kopioitu Kim Il Sungin viimeinen allekirjoitus. Hän allekirjoitti pari tuntia ennen kuolemaansa ”kymmenen kohdan ohjelmansa Koreoiden riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen puolesta” ja tämä allekirjoitus on kopioitu tähän muistomerkkiin.

Rajalla on Panmunjom, jossa on Joint Security Area (JSA), jossa on rakennuksia, jotka sijaitsevat siten, että raja kulkee niitten keskeltä. Näissä rakennuksissa on käyty periaatteessa kaikki viralliset neuvottelut Koreoiden välillä aseleposopimuksen jälkeen 1953. Mekin päästiin siis käymään Etelä-Korean puolella.

Pohjois-Korean armeijan kenraali kertoi päivän tilanteesta ja totesi mm. virallisen linjan mukaisesti, että Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinasetta mikäli heitä vastaan hyökätään. Samaa olivat jo aikaisemmin kertoneet mm. oppaat ja myöhemminkin siitä kuultiin.

Ryhmäkuvakin otettiin:

Rajan jälkeen käytiin Kaesongissa lounaalla. Lounaalla oli perinteiden kattaus.

Lounaan jälkeen ravistava ajomatka Pjongjangiin. Pysähdys sillä samalla moottoritien levähdyspaikalla kuin tullessa. Kaupungissa pysähdyttiin Koreoiden yhdistämisen muistomerkille Yhdistymisen riemukaarelle (Arch of Reunification).

Päivän viimeinen kohde oli Mangyongdae Children’s Palace, paikka jossa lapset ja nuoret voivat käydä harrastamassa, opiskelemassa ja sivistämässä itseään.

Illallinen kaupungilla ja hotellille klo 20 nurkilla.

Päivän reitti:

4. päivä (Pjongjang)

8.30 liikkeelle.

Nyt suuntana Metro. Ymmärtääkseni ajettiin punaista Ch’ŏlliman linjaa ja käytiin välillä yhdellä asemalla, jonka jälkeen ajettiin muutaman aseman ohi Riemukaarelle, jossa poistuttiin metrosta. Metrossa oli melko vilkasta ja asemat olivat kauniita.

Sitten taas museoon eli ”Three Revolution Exhibition”, jossa saimme tietoa mm. Pohjois-Korean energia- ja kaivostekniikasta. Esillä oli myös Pohjois-Koreassa valmistettavia autoja ja työkoneita.

Sen jälkeen Saturnusta kuvaavassa talossa saimme tietoa Pohjois-Korean satelliittiohjelmasta sekä näimme tähtitaivaaseen liittyvän esityksen.

Seuraava kohde oli ”Grand People’s Study House”, jossa oli mm. Kansalliskirjasto ja aikuisille tarkoitettuja opiskelutiloja. Huikea rakennus on rakennettu 21 kuukaudessa valmistuen huhtikuussa 1982.

Lounas oli suurella jokilaivalla, jossa olimme ainoat asiakkaat. Laiva teki myös pienen lenkin joella.

Lounaan jälkeen sotamuseoon (Victorious War Museum), jossa näimme amerikkalaisilta saatua sotasaalista sekä myös sodan jälkeen kiinni otetun vakoilukopterin.

Ulkonäyttelytilan vieressä oli sitten kuuluisa sota-alus USS Pueblo, jonka Pohjois-Korean laivasto valtasi 23. tammikuuta 1968, laivan ollessa Pohjois-Korean aluevesillä.

Alukseen tutustumisen jälkeen menimme sisään museoon, jossa saimme seikkaperäiset kuvaukset Korean sodan eri vaiheista. Museossa oli kuvaaminen kielletty.

Seuraava kohde oli Kim Il Sungin syntymäkoti Mangyongdae Native House. Syntymäkoti on museoitu ja pyhä paikka. Se sijaitsee pienen matkan päässä keskustasta länteen ja kodin ”ympärille” on perustettu Mangyongdae Forest Park.

Puistossa (tai sen vieressä) on myös suuri huvipuisto (Mangyongdae Funfair).

Lopuksi kävimme vielä kävelyllä Mirae Scientists Street, jossa on lähinnä tiede- ja yliopistoväelle tarkoitettua uutta (virallisesti avattu 3.10.2015) asuntoaluetta. Melko komealta nuo talot näyttivätkin.

Grilli-illallisen

jälkeen hotellille pakkaamaan. Aamulla lähdettäisiin kotimatkalle n. klo 8.

Täysikuu on täysi myös Pjongjangissa.

Kotimatka

Aamulla heti kohta kahdeksan jälkeen kohti lentokenttää. Lähtö vähän viivästyi, kun tuli epäselvyyttä mm. avainkorttien pinnoitteen irtoamisesta ja jossain kylpyhuoneessakin oli saippuateline irti/löysällä.

Lähtöselvittely oli melko sujuvaa, mutta matkalaukussani oleva kannettavan muuntaja herätti hiukan ihmettelyä (onhan se vähän iso, mutta painaa vain vähän toista kiloa ;o)).

Sujuvasti koneeseen (JS251) ja kohti Kiinaa, johon saavuttiin aikataulun mukaan. Nyt rajamuodollisuudet olivat sujuvia.

Pekingissä käytiin katsomassa Kiinan muuria. Yö lentokenttähotellissa ja aamulla sitten kentälle. Säästin tunnin jonotuksen kun tein illalla hotellilla check-inin.

Lento Pekingistä (AY52) lähti ja saapui perille ajallaan. Minulta oli laukusta poistettu USB-adapteri (pattereilla toimiva varavirtalähde). Ihme ettei tuo Dellin muuntaja jäänyt sinne myös.

Yhteenveto

Oikolukijan huom! Tähän alkuun osa edellisistä jutuista puuttuvista pilkuista: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Netistä löydettyjen juttujen mukaan oli melko pahat aavistukset matkasta ja sen kohteesta. Löytyi kaikenlaista, osittain jopa vainoharhaista juttua mm. siitä, että kaikki on pelkkää teatteria. Siihen peilaten matka oli todella positiivinen kokemus.

Pohjois-Korean retoriikka on lennokasta ja matkan lähestyessä myös muut valtiot tuntuivat koventavan sanojaan. Mutta sekin lienee normaalia kun on kyse Pohjois-Koreasta. Myös perillä kohteissa aika ajoin puhuttiin ydinaseen käytöstä ihan jokapäiväisenä toimenpiteenä puolustuskäytössä.

Jo etukäteen oli selvää, että liikkuminen on rajoitettua. Eli yksikseen ei saanut ryhmän luota kovin etäs haahuilla. Tämän suhteen meidän ryhmällä ei ollut ongelmia. Mutta ”normaalista” turistimatkasta tämä poikkesi siinä, ettei kaupungille voinut lähteä vapaasti kävelemään ja toisaalta paikalliset eivät lähestyneet jutellakseen. Myöskään kerjäläisiä ei ollut ja kaikki paikat olivat erittäin siistejä.

Ruoka oli monipuolista, vaikkakin tarjoilutapa oli alkuun vähän hämärä. Ei aina oikein tiennyt joko pöydässä on tarpeeksi kuppeja, jotta voi aloittaa. Yleensä niitä tuli vielä pitkän aikaa sen jälkeen kun oli aloitettu. Kimchi oli myös – riittävän pieninä annoksina – maittavaa.

Kun ruuat kuuluivat matkapakettiin, niin oikeastaan ainoa rahareikä olikin olut ;o), mikä olikin maittavaa ja melko edullista. Hotellin baarissa tuoppi hotellin mikropanimon olutta maksoi 1,5 euroa. Hotellin kaupassa 0,640 l pullon sai puolella eurolla. Valkoviiniä ei paljon ollut saatavilla ja punaviinikin myytiin vain pulloittain.

Liikenne Pjongjangissa oli ajoittain vilkasta, mutta päivällä ei turistikohteiden ympärillä ollut mitään ruuhkia. Jalankulkija on aina altavastaaja (myös suojatiellä) ja kerrankin tietä ylittäessäni kuulin selvästi kun lähestyvä auto oikein kiihdytti, jotten kerkiä tien yli. Lauantaina oli metro kiinni, joten busseille oli pitkät jonot. Bussit oli myös hyvin täynnä. Aamubussit oli myös muulloin täynnä.
 

Teiden kunto oli oikestaan ainoa ”pettymys”. Maakuntamatkalla myös moottoritiet oli melko huonossa kunnossa. Osittain johtuu varmaan siitä, että alunperinkään ei pinta ole ollut priimaa (varmaankin Suomesta tuttu asfalttikartelli ollut asialla?). Lisäksi jopa mooottoriteitä paikataan käsin kuoppa kerrallaan, joten ei siitä kovin tasaista jälkeä synny. Joten siltä osin meno on kuin Heinola-Lahti moottoritiellä.

Maaseudulla käsityö oli kunniassaan ja näytti siltä, että paikoin isojakin viljelyksiä kasteltiin kantovedellä. Samoin härät olivat yleisiä työkoneita, mutta kyllä reitin varrella traktoreitakin näkyi.

Maasta poistuminen oli myös joustavaa eikä etukäteispelotteiden mukaisesti kameraa ja/tai kuvia tutkittu. Otin matkalla n. 1100 kuvaa, joten olisihan niissä ollut vähän katselemista myös tullimiehelle. Myöskään puhelimen mukanaoloa ei tarkistettu.

Kaiken kaikkiaan matka oli onnistunut, josta kiitokset myös matkanjohtajalle ja ryhmälle.

Näkemiin.
안녕히 가십시오/계십시오. (annyeonghi gasipsio/gyesipsio)