Jenkkilä 2016 – Yhteenveto

Paikka: kotona
Aika: 3.10.2016

Matka meni hyvin.
Matkaa kertyi ennakoitua (6000 km) enemmän.
Valkoisella autolla tuli mittariin 5423 mailia (8436 km) ja punaisella 4740 mailia (7626 km). Syynä lisämaileihin oli harkitut reittisuunnitelman muutokset ja osittain myös se, ettei kaikista ennakkoon ajatelluista pysähtymispaikoista löytynyt järkevästi majapaikkaa.

Ensimmäinen viikko oli melko vaikea aikaeron ja pahan nuhan vuoksi, joka vaikeutti yöunia ja siten sopeutumista aikaeroon. Mutta siitä eteenpäin, ei ongelmia juuri ollut. En tiedä vaikuttiko tämä siihen, ettei esim. Yellowstone tehnyt sellaista vaikutusta, jota etukäteen olin odottanut.

Vaikuttavin paikka oli Yosemite ja myös Death Valley oli omalla tavallaan mielenkiintoinen. Näissä molemmissa olisi varmaan käytävä uudestaan niin, että voisi myös olla paikalla aurinkonlaskun ja -nousun aikaan. Sama pätee myös Grand Canyoniin. Mutta katotaan milloin ja miten tuo voisi olla mahdollista.

San Francisco ei juurikaan hetkauttanut ja Las Vegas oli ennallaan. Reittivalintamme oli sellaisia, että nähtiin hienot ja mielenkiintoiset maisemat, mutta ei varmaankaan juuri törmätty siihen kuvaan mitä useimmilla USA:sta lienee. Ajettiin korkealla ja käytiin ”pohjalla”.

Reitti kokonaisuudessaan:

Kotiinpäin aikaero-ongelmia ei ollut.

Päivä 25 – Kotimatka

Paikka: Denver – Suomi
Aika: 28.9.2016 (kirjoitettu 1.10.)

Kotimatkamme aloitettiin käymällä paikallisessa eläipuistossa Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge. Aika hiljaista oli, mutta muutama kuva sieltäkin saatiin:

Siitä sitten autojen palautuksen kautta lentokentälle, jossa oltiin hyvissä ajoin. Lennot lähtivät ja saapuivat ajallaan, joten Helsingissä oltiin aikataulun mukaan 29.9. klo 13.50. Ja kotona olin illalla seittemän nurkilla. Eli toista vuorokautta tuli päivälle mittaa.

Päivä 25 – Kotia kohti

HUOM: EILISEN jutun kuvat lisätty naapurihotellin verkon suosiollisella avustuksella.

Lento kotiin lähtee 28.9 klo 17.20 paikallista aikaa (eli 29.9. klo 02.20 Suomen aikaa). Perillä Helsingissä pitäisi olla 29.9 klo 13.50

Lennot:

Denver – Reykjavik: FI670
Reykjavik – Helsinki FI342

Et silleen.

Päivä 24 – Denver

Paikka: Denver
Aika: 27.9.2016 klo 20.05
Matka: n. 30 mailia autolla ja kolmen tunnin kävelyt sapuskoineen.

Käytiin paikallisessa kauppakeskuksessa täydentämässä tuliaisia. Mall löytyi helposti, mutta melkein tunti etittiin ennen kuin löydettiin sinne sisään.

Paljon ei kuvattavaa, mutta jotain kuitenkin. Mutta netti taas pätkii niin pahasti, ettei niitä kannattane nyt siirrellä. Naapurihotellin verkko kuitenkin toimi, joten sen avulla sain nuo kuvat siirrettyä:

Huomenna sitten kotimatka. Ennen kentälle menoa vietetään aikaa käymällä paikallisessa ”eläintarhassa” eli Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge, joka on kemiallisten aseitten kehittämiskeskuksen saastuneille ja sitten siivotuille paikoille tehty. Siitä sitten autojen palautus ja kentälle.

Päivä 23 – Denver

Paikka: Denver
Aika: 26.9.2016 klo 22.05
Matka: 5 tuntia kävelyä Denverin keskustassa

Netti pätkii pahasti, mutta toivottavasti tämä menee perille.

Aamiaisen jälkeen hypättiin Ollin kanssa bussiin ja siitä A-junalle ja keskustaan.

pjimg_20160926_32913

5 tuntia käveltiin keskustassa. Laukkukauppaa ei löytynyt, mutta tekniikka oli kunnossa:

pjimg_20160926_32970

Sapuskat ynnä muut keskustassa ja takaisin hotellille klo 20 maissa. Bussi ei enää kulkenut, joten asemalta reilun mailin kävely hotellille.

Päivän kuvia keskustasta:

Lisäksi nähtiin mm.:

Huomenna sitten uudet seikkailut.

Päivä 22 – Denveriin

Paikka: Salida – Denver
Aika: 25.9.2016 klo 16.30
Matka: 259 km

Aurinkoisesta, mutta viilestä (lähtiessä +3, yöllä kävi pakkasen puolella) Salidasta siirryttin Denveriin, jossa 18 astetta lämmintä. Kerrankin ajoissa hotellilla.
Reitti:

reitti_20160925

Matkalla oli muutama ruskaretkeilijä, mutta oli taas ruskakin sen arvoinen:

Tarkoitus oli käydä katsomassa Denverin liepeillä olevaa ”Red Rock Amphitheatre” esiintymislavaa, mutta pieni ”paikallinen” bändi pitää siellä tänään konsertin, joten paikka oli kiinni. Bändin nimi on ZZ Top. Katsotaan mennäänkö joku päivä uudestaan:

Eli tämän alkaa olla tässä. Kolme yötä Denverissä ennen kotiin lähtöä. Katsotaan onko sinäaikana jotain kerrottavaa tai saanko yhteenvedon tynkää täällä ollessa vai vasta joskus myöhemmin. Stay tuned.

Päivä 21 – Aspen & Leadville

Paikka: Montrose – Aspen – Leadville – Salida
Aika: 24.9.2016 klo 21.10
Matka: 424 km

Eilisen julkaisun kuvissa oli jäänyt yksi kuvapaketti määrittelyiltään vajaaksi ja siitä syystä siinä on pyörinyt muittekin juttujen kuvia. Pahoitteluni.

Sateisesta Montrosesta lähdettiin kohti – sääennusteen mukaan – räntäsateista Aspenia. Alkuun satoikin, mutta ensimmäisten vuorten yli ajettuamme sateesta ei ollut tietoakaan. Aspenin jälkeinen vuorten ylitys olikin toiseksi korkein kohta (Independence Pass aka Hunter Pass 12,095 ft (3,687 m) ), jonka matkallamme kohtasimme. Korkein kohta oli Kalliovuorilla (12,183 ft (3,713 m)).

Reitti:

reitti_20160924

Alkumatkassa ajoimme siis alkuun sateisessa ja sen jälkeen talvisissa maisemissa:

Ja saavuimme Aspeniin, joka on ”kuuluisa” laskettelukylä. Nyt siellä oli ilmeisesti ruskaretkeilijöitä, koska emme löytäneet kylästä yhtään parkkipaikkaa, joten hetken etsimisen jälkeen jatkoimme matkaa. Ja ylitimme Indepence Passin:

Seuraava kohde oli Leadville, joka on 10,152 feet (3,094 m) korkeudella. Kaupunki on korkeimmalla sijaitseva yhtiöitetty (incorporated) kaupunki USAssa. Kaupunki perustettiin 1877. Siellä on säilynyt vanhan kaupungin tunnelma, ainakin niiltä osin missä me vierailimme.

Leadvillestä sitten laskimme alamäkeen Salidan kaupunkiin, johon saavuimme n. klo 16. Hetken suunnittelu ja syömään. Tänään syötiin todella hyvät Sirloin pihvit.

Muutama kuva laitteista:

 

Huomenna sitten n. 3 tunnin ajo Denveriin.

Päivä 20 – Mesa Verde & Miljoonan taalan tie

Paikka: Cortez, CO – Mesa Verde – Montrose
Aika: 23.9.2016 klo 22.42
Matka: 340 km

Eilen jäi mainitsematta, että Tuba Cityn paikkeilla huomasimme, että olimme menettäneet tunni, koska aikavyöhyke oli vaihtunut. Eli aikaero Suomeen on nyt -9 tuntia.

Aamulla satoi, joten normaalin 8.37 lähdön sijasta läksimme liikkeelle vasta 10 jälkeen. Ajettiin Mesa Verde kansallispuistoon, jossa vietimme viitisen tuntia. Mesa Verde on yksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteista. Lisää siitä löytyy lyhyesti mm. täältä ja enemmän tietysti puiston virallisilta sivuilta.
Reitti:

reitti_20160923

Kuvia Mesa Verdestä:

Nähtiin myös Lappiin verrattavat ruskamaisemat:

Matkaa jatkettiin sitten (koska idässä oli erittäin mustia pilviä) Durangon kautta vuorten yli Montroseen. Tie 550 on historiallinen ja erittäin kiintoisa reitti. Tänään reitillä nähtiin lunta ja lämpötila laski pakkasen puolelle.

Kuvia matkan varrelta:

Lisäksi nähtiin:

Huomenna sitten Aspenin ja Leadvillen kautta Salidaan.